Sötnosar

Både i fredags och igår jobbade jag. Igår blev det sen påsklunch med familjen och sen direkt till Rikard för samma sak där fast med hans familj. Imorse tog jag en sovmorgon till 12 och sen till stallet. Lisa och Jag skrittade ut. Jag på Louie och Lisa på Lincoln. Blev en riktigt mysig tur då solen lös och värmde upp. Red lite på vägar och lite på stigar så det blev ganska varierat. Imorgon blir det samma sak. Jag hoppas på fint väder igen!
 
Desutom ska jag rida Spotify och Lisa rida Jordi, så vi tänkte fotta varandra lite! Får se om det kommer några roliga bilder eller filmer upp här på bloggen senare. 
 
Från vänster. Lincoln, Lisa, Louie (Alla sharmtroll på L)
 

Sporify

Red som sagt på spotify första gången någonsin idag. Kännde mest igenom honom och kollade hur mycket han kunde. Började i skritten och jobbade runt lite på volter, serpentinbågar och diverse andra saker. han hade svårt för saker som skänkelvikningar och lite sidvertsrörelser men grunden kunde han galant! Traven var det samma sak där. Grunden var super men när det blev lite avancerat blev det lite krångligt!  Galoppen hade han dock svårt för. Galoppfattningar måste tränas på då han gärna springer in i galoppen. Men när han väl fick fart behövde han bara lite stöd och sen gick han där han gick. Super bra!
 
Väldigt rolig och positiv att rida men behöver utvecklas lite till! Mycket korta steg hade han också, så väldigt enkelt att rida på. Kändes som en ponny :)
 

28 mars

ska snart sticka iväg till skolan men hinner skriva ltie här först. Idag blir det ridning av hästen spotify. Direkt efter skolan. Har aldrif ridit på honomförut så det ska bli mycket intressant och jag tror att det kommer gå superbra!
Med en positiv inställning går allting mycket lättare! Glöm inte det :)
 
Lisa får vara med på bild idag :)

Träna Träna Träna

Det var i princip så min dag såg ut igår. Upp och ha ett Zumba pass för JENSENs ettor. Till skolan och ha en lektion där. Sen var det idrottslektion för min del. Fys och kondition. Jajamensan. Jobbigt jobbigt! Sen hem, gjorde snabbt en omelett med lite oregano och skinka. Sen iväg och ha ett Zumba pass i Örsundsbro. 
 
Jag känner mig riktigt vältränad efter den här veckan. Blir ett gympass idag också tror jag.Fokus på Mage och Rygg eller rumpa. VI får se. kundeju knappt gå efter förrarumps passet!
 
 
Älskade <3

Krut

Lisa och Krut stod och mös länge innan vi skulle upp och rida. Hon på B-ponny. jordi och jag på denna jätte.

Människokärare häst får man leta efter


Kost

Jag vet att många kommer kolla på den här rubriken och skrolla vidare men jag tycker verkligen att många bör läsa detta. Det är så otroligt viktigt det här med hur man äter
 
Jag själv har mycket erfarenhet av just det här med kost just för att jag är diabetiker, jag tränar oerhört mycket och ska även starta ett maraton.
 
Många i min omgivning vet jag gära vill äta nyttigt. Man skippar mycket kolhydrater som pasta, potatis osv. Man äter mest frukt och grönt och tycker att man håller en bra kost. Men även samma personer trycker i sig godis på helgerna och säger att man får Unna sig ibland.  Konsikvenserna av en sådan här kost är att manblir tröttare, orkar inte hålla igång kroppen och man kan till och med bli deperimerad. Vilket också är vetenskapligt bevisat. 
 
Man äter verkligen inte en bra kost om man bara äter frukt och grönt. Du ska äta för att må bra och orka med en hel dag och det gör du av att äta "bra kolhydrater" så som potatis, ris, lincer, bönor m.m  Ljust bröd med solrosfrön i är även bra kolhydrater.  Men man kanske bör undvika sämre kolhydrater. Dessa kolhydrater är typ drick yoghurt, ljust bröd, friterat...  Alltså ät bra kolhydrater för att må bra, men självklartinte i alldeles för stor mägnd.
 
 
Nu kanske ni undrar vad en bra kolydrat är.  Jag har lust att beskriva dessa kolhydrater som tågvagnar.  En sämre kolhydrat kanske innehåller en tågvagn vilket gör att kroppen tar upp detta väldigt snabbt. En bra kolhydrat innehåller flera tågvagnar och tar längre tid för kroppen att ta upp ochfår alltså jobba mer. Energin blir mer jämn. 
Här under beskrivs kolhydraterna som långasamma och snabba, de snabba är samma som vad jag kallar sämre och de långsamma de jag kallar bra kolhydrater
 
 
Alltså ser man att bra kolhydrater håller nivån jämn och uppe hela tiden medan de sämre ger en mer svajande energi.
 
Jag kan säga att jag var hos dietisten för exakt en vecka sen och fick reda på att jag ska äta 1/3 mer kolhydrater om dagen än vad jag redan gör. För att jag är aktiv.  Så nu har jag börjat äta mycket mer både till lunch och middag, samt mycket bättre mellanmål. Samt att utan kolhydrater kan kroppen inte bygga upp muskler. De har större påverkan än proteinet. Alltså utan kolhydrater kan man inte bygga upp muskler!
 
Jag äter redan mer än vad mina kompisar gör till lunch men jag behövde alltså börja äta mer.
Vet ni vad jag har märkt? Jag mår mycket bättre och går inte alls upp i vikt av det! Super bra! 
 
Så mina tips lyder:
  1. Ät en varierad kost varje dag
  2. Ät mellanmål
  3. Ät mycket bra kolhydrater i lagom mägnd
  4. Unna dig själv godis ibland men inte allt för ofta, en gång i veckan räcker
  5. Försök att se över din kost och se vad du kan göra bättre 
  6. Ingenting är för nyttigt att äta 
  7. Ingenting är heller för onyttigt för att äta
 
 
 
 
 

Mot stallet

Ska åka iväg mot stallet snart. RIda blir det också, ska rida lite i ridhuset på Krut. Jag har ridit på honom lite för länge sedan och har nog skrivit det lite på bloggen med. Men nu när jag är hästlös så ska jag rida lite på honom, Ungefär 2 dagar i veckan. Sedan ska jag även rida en av Sävas nya hästar spotify två dagar i veckan. Så det blir lite rida ändå!  Ska ta någon bild så ni som inte vet hur de ser ut får se båda två skruttarna :)
 
Måste säga att jag saknar att rida min ponny så extremt mycket. Jag har ingenting att längta till längre. Att vara med henne var verkligen höjdpunkten på dagen. Min fina skrutta, men jag vet att hon har det bra där hon är nu :)
'

Gangzter goes Crazy

Jenny Zettergren (även en av våra superduktiga ryttare i Säva laget, hon rider i bakgrunden på den andra bilden, hästen med blå luva och stor lyckta, Wakinya) skickade lite bilder på Gangzter och Lisa. Gangzter sägs ju vara ridskolans trögaste häst, men checka de här bilderna...
 

ZUmba Buena

Idag har varit en bra dag! En riktigt bra dag! Börjar dagen med att vakna upp bredvid min älskling.Åkte in till Uppsala och höll en Zumba lektion för En Etta från JENSEN. De var lite blyga i början men vågade senare släppa loss och dansa så hela salen blev varm! Iväg och åt lunch, till skolan på en lätt religions lektion. Tillbaka till Campus för att hålla nästa Zumba lektion för en annan Etta! De var mer framåtriktitade och bjöd påig själva.Dansade loss och hade kul!
 
Det Kom även fram en lärare från en annan skola ochfråga om jag kunde ha för deras elever! Självklart sa jag ja och hon ska ringa upp senare i veckan! Så himla skoj!
 
 
 

Tierp RF

Igår var som sagt hela Sävas ponnylag iväg och hoppade på Tierp.  Riktigt rolig dag om jag får säga det själv, förutom framhoppningen som var helt hemskt!
 
Det var riktigt fina starter vi fick se, Alla var superduktiga! Man ser verkligen hur alla har utvecklats.  
 
Lagen fick superfina rundor med några missar men det leder bara till att vi lär oss av misstagen och tar med oss och lär oss för nästa omgång!
 
Jag måste ge lite extra cred till våran manliga ryttare Jacob som va ute på sin första tävling med sin D-ponny Basse någonsin. Kommer in och nollar en LC nollar omhoppningen och där med kommer på en fjärde placering! Så himla underbar tävlings debut! Det coolaste är nog också att han fakttisktbara är 10 år gamal!
 
Sen var min lillasyster jätte duktig och kom på femte plats med Gangzter i LC. Super duktiga, man kan inte tro at de bara tränat i 30 minuter en enda gång:)
 
Det var i alla fall två supernöjda och stolta lagledare som åkte hem från tävlingsplatsen
 

Jobb!

Nu är det snart dags att åka till stallet! Har fått i mig en frukost bestående av melon, kiwi och annanas. Eftersom det inte är så mycket och inte innehåller tillräkligt mycket energi så drog jag till med en hårdmacka också!
 
Jag är riktigt nogran med hur man äter just nu, ska nog till och med skriva om det i ett inlägg. Men nu ska jag snart klä på mig, åka och mata lite hästar, mocka åt lite hästar, ha ridlektion åt lite barn och sen åka och titta på en en ny häst åt Lisa!
 

Godmorgon

Idag blir en till dag utan hästar, Suck och stön. Extremt jobbigt att inte vara där man är van att vara.  Men förhoppningsvis blir det slut på det redan i början på nästa vecka... 
 
Igår kväll gymmade jag, körde ettordentligt rump pass. Otroligt jobbigt och idag kan jag knappt sita för att det gör så ont! Var på gymmet med Rikard och våran kompis Simon. De är så kaxiga när det gäller vikter och hur starka dem är. Jag gav dem en ryggövning som jag brukar köra och sen kunde de inte stå upp rakt. Så häst tjejer, vi kan och är starka vi!
 
Nu blir det till Diabetes sköterskan, sen skola, prov och skit....Sen hem, Lisa ska laga tre rätters till mig och Rikard (och henne själv såklart) Sen blir det mest vila tills morgondagens jobb och provridning!
 
Ha det kalas!
 
Knasen :)

Miniatyrer

 

Upplägg

Nu kommer mina tankar om hur jag tycker att man ska lägga upp planeringen för ett ekipage. 
 
Det förstaman alltid ska utgå ifrån är självklart era egna förutsättningar. Hur utbildad är din häst? Hur mycket kan du? Hur länge har ni jobbat tillsammans? 
 
Där ifrån sätter man mål på vad man vill klara. Både långsiktigt, lite svårare mål samt ett eller flera kortsiktiga mål som ska vara enkla och gå att uppfylla inom en vecka ungefär.  På detta sätt känner du att du kommer komma närmare ditt mål på ett positivt och bra sätt. Om du t.ex. vill kunna rida en LA i dressyr  i slutet av året eller om två år kan vara ett långsiktigt mål. Som vecko mål kan du då t.ex. Ni ska lära er rygga ordentligt.Enligt mig kan man då ha ett pass en gång i veckan då man i principbara tränar ryggningar. Sedan tränar man ryggningar lite varje pass. På uteritten, på dressyrpassen, på hoppträningen.På detta sätt han man troligen kommit ganska långt med just detta moment under en vecka.  Men man kanske inte kan det helt perfekt men man har i alla fall kommit långt på den vägenn och det bara är finslipningar kvar.
 
Det viktigaste är att ni som ekipage försöker jobba tillsammans. Att du ser vad som är bäst för hästen samt det som är bäst för dig. Ingenting blir bra om man stressar igenom det. Bli därför inte irriterad och arg om ett moment inte fungerar. Ta då en paus, låt både dig själv andas och din häst .Vila sedan någon minut innan ni försöker er på det igen. Envisheten kommmer kläcka den där saken som inte går som du vill att den ska gå.
 
Pam och jag hade t.ex. som mål att kunna korta galoppen ordentligt. Efter en vecka med det målet kunde hon korta sig mer än någonsin. Det var riktigt roligt att se det resultatet. 
 
Detta är även olika från ekipage till ekipage. Jag säger inte att detta fungerar för alla men det har i alla fall hjälpt mig till en stor del. Det bästa är att rådfråga med din tränare och se hur just ni ska utvecklats på bästa sätt!
 
 

Godmorgon

Nu börjar jag verkligen komma igång med bloggingen igen. VI får se hur länge det håller i sig. Man får så mycket tid övernär man inte har en häst att ta hand om! 
 
Zumban igår gick superbra! Det kom omkring 15 personer. Alla börjar bli så duktiga nu. Vågar röra på sig och släppa loss. Jag ska se om jag kan få ihop någon film om någon vecka eftersom jag fick frågan om det förut och nu när jag har en så bra lokal är det väldigt enkelt att få ett klipp. 
 
Har varit vaken sen 7 och pluggat psykologi och affärskomunikation!
 
Ha en bra dag allihopa!
 

Zumba

Nu är det snart dags för mig att åka ner och hålla mitt Zumba pass som varje vecka. Startar kl.19  men jag är såklart där ca 30 min innan det börjar. Är ni sugna på att testa och bor i närheten är det bara att komma förbi och vara med och svettas! 
 
Har gjort ett pass på gymmet idag, först lite kondition och mage under våran idrotts lektion (kan inte vara med under bollsporter än med min handled) och sen efter fortsatte magen med kompisarna!
 
Känns tomt att inte behöva åka till stallet men samtidigt lite underlättande då jag har mycket plugg, som vanligt!
Men på lördag blir det provridning av en ny ponny, Titan heter den. Men på tisdag händer något ännu mer spännande!
 
En hälsning från Rikard är att han saknar Lene, Hans favorit häst! :)
 

Kärlek till er <3

Jag måste tacka er! Ni är så otroligt stöttande och tröstande. Jag mår 1000 gånger bättre när jag läser era kommentarer här, på facebook, instagram och sms. Ni är underbara! Tack så hemskt mycket!
 
Sista bilden på oss tillsammans!

Tomrum

Det känns riktigt tomt nu. Så fort jag såg transporten åka iväg känndes det som hela mitt hjärta skulle spricka. Jag var så förvirrad nere i stallet innan vi åkte hem, massa blandade känslor. Jag visste inte om jag ville gråta eller skratta. När jag kom hem började i allafall tårarna rinna. Har inte sovit särkilt bra i natt heller. Men detger nog sig snart. Jag vet att hon har det superbra nu!
 

Då var det klart...

Nu har hon flyttat, (min) fin fina ponny 
 
 

Dubbla uteritter

Började morgonen med en uteritt med Pam. Mycket frammåt och väldigt glad över att få komma ut. Rider inte så länge eller särskilt hårt nu när hon ska flytta eftersom jag inte vill riskera att någonting ska hända. Efter det blev det en uteritt med Louie, Livsglädjen är på topp i den hästen. Så himla glad över att få komma ut. Red ungefär samma slinga med båda hästarna då jag visste att det är halt på många andra ställen. 
 
Nu har jag precis varit hemma för lunch och snart ska jag in till Uppsala för ett konditionspass på gymmet!
 

You can have it all. Just not all at once

Ja ni. Nu känns det faktiskt som det är dags att berätta det här på bloggen också.  Det är nämligen så att Pam flyttar på tisdag. Till en ny familj, till en fantastisk ny ägare. 
 
Hon flyttar till Kolbäck som ligger inte långt från strömsholm. Till en tjej som ska fortsätta tävla, träna ochbara ha en bra tid tillsammans med henne. Desumtom verkade hon och Pam trivas superbra tillsammans på alla provridningar och jag måste säga att jag känner mig supersäker då sättet hon rider på passar Pam till 100%.
 
I söndags förra veckan gick hon igenom besiktiningen utan anmärkning och på tisdag flyttar hon. Det har tagit ganska lång tid men de ville kolla på röntgen bilderna efterskadan. och självklart skulle de f göra det!
 
Såklart kommer det här bli super jobbigt för mig men samtidigt är det betryggande att hon kommer till ett så bra ställe som hon faktiskt gör!
 

Prinsessan och Prinsen

Idag var det först jobb hela morgonen. Fodra, mocka, agera ridlärare, sopa, m.m. Sen blev det dags för en ridtur på Pammie. Red upp i ridhuset och red igenom grunderna och kände att hon lyssnade. Hon var med på noterna redan från början. Fick dock jobba igneom högersidan lite då den var lite stelare.
 
Sen blev det et ridpass på Louie. Red lite i ridhuset. Kände bara igenom honom lite lät, det var ju i princip ett halvår sedan jag red honom sist, men förhoppningsvis blir det ändring på det nu!
 

Mobilblogg

Det har hänt extremt mycket sen i fredags, provridningar och andra saker! Nu är i alla fall jag, lisa och pappa påväg till norrköping för ett spännande möte :)


So you think equestrian is EASY

 

2013-03-08

Var på elitidrotts föreläsning igår med min bror Mattias. Var riktigt intressant och jag lärde mig super mycket. Åkte hem till Rikard och sov där. Tyvärr ingen bra sömn, mycket varmt och mysigt men natten ville inte ge mig någon sömn så jag åkte hem och tillåter mig vara sjuk idag. Ikväll ska hela familjen till Sala och provrida en ponny åt Lisa så kanske kommer upp något ord om den ikväll eller imorgon. 
 
Imorgon blir det jobb som vanligt, fixa lite i stallet under dagen, eller rätt så mycket egentligen och sen hem och träffa massa kompisar,Kommer bli en grym dag! :)
 
Min fina <3

Pluggis

Godmorgon på er,hoppas ni har sovit gott! Nu ska jag dra igång och plugga psykologi. VI har en uppsats som har deadline imorgon som jag så gärna vill skriva klart! Sen iväg till skolan och ikväll är det hoppträning. Men inte på Pam utan på Louie idag. Ska bli så himla kul! Lisa kör hoppträning på Pam så får hon röra på sig också! 
 
Mitt hjärta <3

Går som på moln

Sen igår eftermiddag har jag gått som på moln. Vissa saker har löst sig väldigt bra och jag hoppas den här känslan håller i säg länge. Tänker bara säga att jag snart ska ut på ett litet äventyr som troligen kommer att förändra mycket. Min känsla går att beskriva väldigt bra med denna låt
 
 
 
För den andra delen har vi hittat en ponny åt Lisa vi ska kolla på nästa vecka, Hagens Earl är den namn :)

Går som på moln

Sen igår eftermiddag har jag gått som på moln. Vissa saker har löst sig väldigt bra och jag hoppas den här känslan håller i säg länge. Tänker bara säga att jag snart ska ut på ett litet äventyr som troligen kommer att förändra mycket. Min känsla går att beskriva väldigt bra med denna låt
 
 
 
För den andra delen har vi hittat en ponny åt Lisa vi ska kolla på nästa vecka, Hagens Earl är den namn :)

Utan tid

Jag har ingen tid alls att göra saker som jag vill just nu. Skola, träna, rida och träffa Rikard har varit det jag hunnit med och även haft mitt första Zumba pass somgick överförväntan och blev tydligen en hitt i Örsundsbro enligt rykterna.Men i alla fall så kommer helgen gå iut på jobb och mera jobb.
 
Hinner tyvärr inte titta in hit så ofta när jag har läxor över öronen som skall in nästa vecka. Jag tröttnar totalt... Men men stolt över mig själv som faktiskt skrev klart ett arbete på 8 sidor denna vecka, en riktigt klapp på axeln.
 
Imorgon är jag på jobbet 7.30 och sen är det fullt upp hela dagen...
 
Bjuder på en bild på min fina pojke påhans favorit ponny.
 

Häst Letande

Fick en fråga om vad Lisa gör ninär hon intehar någon häst att rida på. Just nu håller vi på att leta efter en ny ponny åt Lisa, finns tyvärr inte särskilt mycket ute just nu men vi har två stycken vi troligen ska kolla på nästa vecka.
Innan vi hittar den rätta ponnyn åt henne delar vi på Pam.  Lisa hopptränar henne på tisdagar och  rider en eller två gånger till i veckan så rider jag och fixar resten. Men som sagt så hittar vi snart en ny kompis som får följa med hem
 

RSS 2.0