Pelhamet

FIck en fråga om varför jag rider med pelhambettet när jag hoppar eftersom jag har en såpass känslig häst och även på vissa av dresyrbilderna.
 
Jag har inte alltid hoppat med Pelham, ibörjan när vi köpte henne och 1,5 år frammåt red jag på ett vanligt tränsbäst i allting jag gjorde. Hon var snabb och pigg och jag förstod mig inte riktigt på hur jag skulle rida. Pams förra ryttare hade ridit på pelham och jag hade bara ett vanligt bett.  Sen var jag på ett terrängläger somhon tyckte var superkul när vi var ute och hoppade stock och sten. Farten ökade och ökade och jag hade inte så mycket att säga till om på ett tränsbett. Så vi provade att sätta på ett pelham. Då slapp jag göra de stora hjälperna som jag hade behövt på vanliga bettet utan kunnde göra mycket mindre på pelhamet. 
 
Så provde i det i hoppningen också vilket visade sig vara en succé. Jag slapp göra stora hjälper utan kunde rida på et lugnare sätt vilket var mer rättvist mot henne. 
 
Nu vet jag igentligen inte om jag behöver rida på det längre. Men eftersom båda trivs på det så tänke jag att jag kan fortsätta. Men kanske borde prova att rida utan någongång. 
 
När det gäller dressyrbilderna så är det oftast innan eller efter ett markarbets- eller hoppnings pass. Så jag använder nästan aldrig pelhammet när jag rider dresyr. Även när jag har satt igång henne har jag användt det för att jag inte vet hur pigg hon kommer att vara. 
 
Sen är ju alla hästar olika känsliga. Pam är känslig på det sättet att hon fryser till i kroppen, Inte att hon slänger mer huvudet, eller tar bettet och bara kör på. utan hon blir bara spänd och osäker på vad ryttaren vill och vågar inte göra sitt bästa och blir därför lite tung och kanske något spändare kropp.
 
 
Överstabilden med Pelham och den undre utan, så jag kan båda men detkänns bättre med små hjälper.
 
 
Tävlade henne också på vanligt bett väldigt länge
 
 
 
 
 
 

Plugg och en sjukling

I 2 veckor nu har jag puggat tillett stort matteprov vi ska ha imorgon, men vet ni vad? Ikväll tänker jag itne plugga till det. Istället blir det en skräckis i sängen tillsammans med frukt! Mycket gott och nyttigt! Hat jag föresten nämnt att jaggår på en typ "diet" som ska få mig att ändra mina muskler? Bara konditionsträning i 2 månader samt bara nyttig mat, alltså inget godis, läsk, vitt bröd... 
 
Rikard har varit sjuk i några dagar nu så idag åkte jag hem till honom en stund, Snäll flickvän som man är tog man med sig godis och lite dricka samt gjorde varmchoklad och lite mackor åt honom. Han verkade bli riktigt glad! Var där i drygt en timme innan jag försvann hemmåt och klappade lite på Pammie!
 
Nej, nu ropar sängen på mig,bäst att jag springer dit!
 
 
Fin kille och fin Ponny<3

Hur är Pam att rida?

Nu har jag fått flera frågor om hur Pam är att rida. Tänkte att jag faktiskt kan försöka förklara hur det faktiskt är.
 
Ser vi till det grundläggande i dressyren så är hon en väldigt känslig häst. Hon är extremt känslig för sätet och skänklarna och det är även där hon lyssnar mest. Vilket är det en häst ska göra också. Rätar ryttaren i fråga upp sig och sjunker ner lite i sadeln så tar hon det direkt som en förhållning. Tänker du frammåt lyssnar hon direkt. Håller du om och rider ordentligt med benen trampar hon under sig och böjer på nacken. Väldigt simpel och riktigt fin häst om man kan rida någorlunda bra. 
 
Många ryttare som sitter upp får ofta en enväldigt stark, tung och lite rak Pam eftersom de rider för mycket med handen. Man ser direkt om man rider med handen eller med sätet och skänklarna. VIlket jag tycker är bra för då får ryttaren uppleve ett ridpass när man lär sig koppla bort handen (som bara ska vara med i 10% i din ridning) och tillslut får en jätte fin rund häst.
 
Med detta menar jag inte att hon är stel och tung, utan hon är väldigt flexibel och smidig. 
 
I hoppningen är det lite mera fokus på ridningen före, efter och över hindret. Hon behöver en lugn ryttare som litar på henne. Som kan koppla bort störningar och bara fokusera på nuet. Hon är väldigt pigg men rider man bara som man rider dressyr på henne går allt galant!  Efter hindret måste man dock tänka på att inte ta i tygeln men ändå hålla en bra kontakt samt att vara lätt i sitsen i några språng. 
 
Rider man som på vilken annan häst som helst kan hon hoppa hur högt som helst med ryttaren men rider man desutom i nuet, med bra kontakt och lätt sits så kan hon hoppa hur hög som helst och det ser bra ut.
 
Vad som är väldigt positivt med Pammie är att hon alltid, oavsett vad,försöker göra sitt bästa. Hon försöker alltid vara så duktig hon kan även om hon inte förstår. Iblaned blir hon frustrerad på sig själv och då är det bara ta en 1 minuts paus och sen köra vidare så har problemet löst sig. 
I hoppningen kan jag totalt missa och lägga henne fel men hon löser allting och hoppar lätt över hindrena.
 
En riktig dröm ponny.
 

Tiden går fort

Tiden går otroligt fort fast det känns som en sekund är en evihget. Imorgon är det fyra veckor sedan jag låg på Åres akut med en bruten handled.  Imorgon är detdags att tabort gipset och bara göra saker jag saknat att göra alla dessa dagar. Samt att imorgon räknas jag som friskfrån njurbäcken inflamationen, Gud så underbart!
 
Hur ska imorgon spenderas då?
 
Jo Gipset ska bort kl. 8.45 och då ska armenkolas av en specialist och en sjukgymnast. Efter det kommer det vara full rulle hem för att ZUMBA! Herre gud vad jag saknar det! Musiken, stegen att bara ha kul!  Sen ska jag iväg till Säva, borsta på min prinsesa. För äntligen kan jag ta av ett täcke själv! Massa godis ska hon få men tyvärr kommer jag inte rida på en vecka till!  Sen ska jag direkt iväg till gymmet och konditionsträna. Nu jävlar, Beach 2013, här kommer jag!

Fix

Detta är vad jag gjort sen jag kom hem från skolan idag, nu blira gladiatorerna och sedan städning av rummet!


Resultat

Jensen kammade hem tre fin fina priser! Vi tog hem friskolekamp priset, för bästa prestation genom hela dagen! Vi tog hem innebandy guldet, extremt duktiga spelare, tog också hem priset för bästa hejarklack. Var en otrolig dag med hur mycket nervositeg,glädje och sammanhållning. Helt klart en av de bästa dagarna på året! Go Jensen!


Zumba Instruktör

 
Igår kväll var jag på jobbmöte angående mitt nya jobb. Vilket jag fick så fort jag klev innanför dörren. Nu mera kommer jag hålla Zumba pass i Örsundsbro, Industrivägen 18, varje Onsdag kl. 19.00-20.00.  Det är jag, en tjej som kommer att ha Yoga, en kille som kommer ha  Tai Chi eller Qi gong, stavgång och så kommer det vara massa olika sorters massage. Det här kommer bli superroligt!
 
Nu har jag ju två helt underbara jobb! Båda två är saker jag älskar att syssla med, och att få göra det är något av det bästa jag vet!  Att få jobba i stallet runt hästar är ju helt magiskt, och sen med lite barn runt det är ju perfekt. Zumban håller jag på med flera gåner i veckan ändå och det är en av mina stora passioner, så att visa upp det förfler folk och bara ha kul kommer bli sjukt kul!
 
Jag börjar jobba veckan efter sportlovet, de ville att jag skulle börja redan på Onsdag men jag känner att jag kommer vara borta några Onsdagar framöver så jag börjar då istället. Man kommer kunna köpa en prova på biljett och sedan är det ett periodskort som gäller. Supersmart!
 
Jag kommer börja jobba på Sävai samma svep någongång, Jag får inte överanstränga min hand och måste ta det lugnt och jobba med handledsskydd och jag vill inte göra någonting jag inte borde. Däremot saknar jag jobbet! Det är en av de roligaste sakerna på veckan
 
inte särskilt hästrelaterat men min ponny är så fin... :')
.
 
 
 

Friskolekampen

 
Idag är nog en av de roligaste skoldagarnapå hela året! Vilet betyder att alla friskolor i hela Uppsala sammlas på Fyrishov och har två Cupper, en i fotboll och en i innebandy.  det är super många skolor som ska köra men JENSEN kommer såklart vinna allt. Vi har bra lag och världens bästa hejarklack. Vi hade bäst hejarklack förra året men i år ärvi bättre, samt att vi kom tvåa i  båda grenarna förra året.
 
Igår var det pepprally på skolan, detvar musik, en projektor som visade bilder från JENSENs sport evangemang, samt att vi hade en typ "workshop" där man gjorde JENSEN flaggor och hejarramsor. Jag gjorde ingenting men tittade lite och det såg grymt ut. Men idag ska jag självklart klä mig  blått och vitt.
 
 
 

Den värsta dagen på året

Idag räknas faktiskt som årets värsta dag. Varför har man kommit fram till det kanske ni undrar. Det är såhär att det är måndag innan löning och mycket pengar gick åt i slutet av december samt att man måste klaraav veckan. Det är en mörk månad som görmånga deprmerade o.s.v.
 
För mig stämmer det verkligen. För jagfick ett mycket tråkigt besked imorse. Jag fick ont i ryggen igår kväll samt lite feber, vilket är tecken på den sjukdomen jag fick förra hösten och som jag var nära på att stryka med i. Dock brukar sjukdomen inte bli alls så allvarlig men jag låg och krampade på sjukhuset i 41 graders feber. Mamma ringde vårdcentralen och jag fick tid 11.30 imorse och massa prover togs. Jag hade en inte fulltutvecklad njurbäckensinflamation. Vilket betyder att jag har haft en urinvägsinfektion som jag inte märkt av, precis som förra gången, och att den nu tagit sig upp mot njuren. Pencilin två gånger om dagen i en vecka framöver...
 
Alltså både en bruten handled och en njurbäckeninflamation, livet känns lite sådär lagom perfekt....
 
Någon som kommer ihåg..?

Ovisade bilder


Fail bilder!

Inste så jätte farliga, men enligt mig är de ganska roliga att se på
 
Mycket fint språng, mycket fin ryttare, tur att hon är så himla glad!
 
Vi missuppfattar vad vattenmattan går ut på.
 
Här vet jag inte riktigt vad som gick snett

Ako Rahim

La nyss upp en bild på instagram med min absolut största förebild inom träningsvärlden, vet ni vem som
Kommenterade någon minut senare? Just han, Ako Rahim! Så jävla grym kille!


Hoppträning

Var med igår och kollade på när Kristin hoppade Pam.  Jag tyckte det såg riktigt bra ut. Lite väl snabbt i början kanske men när man hon kom på hur man gjorde gick det ruskigt bra!  Vill ni läsa lite mer om Pam medan jag inte rider kan ni läsa lite om henne på Kristins blogg (storochlitenhast.blogg.se)
 
I alla fall så filmade jag lite, inte jätte enkelt med bara en hand med det fick duga :)
 
 

Skolstart

igår var det skolstart förde flesta skolor i Uppsala, inklusive mig. Satteigång hårt med lektioner redan från kl. 12.30 och dagenslutade inte fören 17.00.  Kan ju inte säga att det hände så mycket utan var bara en vanlig skoldag. Efter så gickjag på stan någon timme med Hanna innan jag träffade Rikard och hans gäng. Både R och jag åkte hem till mig efter bara en kort stund och jag började plugga.
 
Det är i princip en sammanfattning avmin dag idag och en månad framöver.
 
På tisdag ska jag dock på möteför något mycket spännande, men jag ska inte avslöja för mycket!
 
Blir en bild "in action"

Handleden

Jag har som de flesta förstått lyckats bryta min vänstra handled och det på nyårsafton i en snowboard olycka.
Detta gör så jag är riktigt handikappat eftersom jag inte kan röra eller använda min vänstra arm. Ridningen kommer jag att kunna börja med om 5-6 veckor igen, vanlig styrketräning är samma. Konditionsträning och Zumba får jag däremot börja med om 3 veckor.
 
På nyårsafton åktew jag tillsammans med mina fyra killkompisar högst upp på Åre skutan. Jag bestämde mig för att åka en backe ner tillsammans mefd Rikard då de andra åkte off-pist. vi åkte i en blå backe för att Rikard inte ville åka svart. Min bräda fastnade i en skåra och jag flög frammot, tog emot mig med handleden och gjorde några fina volter och kullerbyttor. Jag skrattade så fort jag var stilla men sen kände jag värden smärta i handleden. Jag började störtgråta. Eftersom jag i princip aldrig gråter fick Rikard panik. Han fixade så människor i backen kunde hämta skoter nere vid liftarna. Med min ilande arm, det gjorde ondare än jag någonsin haft någongång, satt vi där i 35 minuter innan en skoter kom. Ner med den till bil vägen, in i en taxi och iväg till sjukhuset.
 
Satt i väntrummet i 1 timme innan jag fick komma in, de kände på min arm, försöäkte få av mig jacka och vantar samt underställströjan eftersom den satt hårt runt armen. Till röntgen och de hittade en stor fraktur. Vidare till gips och sen var jag klar att åka hem.
 
Första dagarna var hemska, det gjorde ont hela tiden trotts smärtstillanede.... Nu är det dock bra. Jag tar Alvedon ibland men oftast klara jag mig utan. Men såfort någon vidrör armen så vill jag nästan skrika.
 
Fast jag hatar gipset, Kan inte sätta på mig BH och strumpor själv, inte skära min mat, inte knyta mina skor, ja ni fattar....
 
Bara tre veckor kvar nu!
 
Såhär är in handled av
 
 

Early morning

Godmorgon! Ska snart iväh till stallet för att ha en provridning, trotts att jag inte kan rida måste jag ju såklart vara där!

Bröllopet igår var underbart, festen lika så. Bilder kommer senare:) jag och min syster hade en full pussglad, kameragalen, Aik fan efter oss hela kvällen, tillslut blev det väldigt irriterande, men roligt hade vi!

Titta vad fint mitt gips är, Rikard, Lisa och gubben igår har skrivit!


no time

har inte haft någon tid att blogga idag, har varit och klappat på min ponny, skött lite telefonsamtal på två fronter, umgåtts med lillasyster och kollat in Ako Rahim i Gladiatorerna. Yes, imorgon blir det Bröllop!

Home sweet home

Nu är jag hemma igen efter sex dagar uppe i Åre. Jag harverkligen haft det underbart roligt trotts incidenten med min handled. Jg har verkligen världens underbaraste vänner! Det kommerett inlägg senare om själva skadan och ett om vistelsen där uppe.
 
Nu ska jag snart iväg till stallet och hälsa på min underbart sanade ponny, taen liten promenadmed henne och sen ska jag hålla lektion för Lisa på henne.
 
Nu skajag bara fixa allt annat som kläder och sånt skit man måste ha på sig....
 
En fin bild på Tobbe,vars familj ägde stugan :D

RSS 2.0