Hur är Pam att rida?

Nu har jag fått flera frågor om hur Pam är att rida. Tänkte att jag faktiskt kan försöka förklara hur det faktiskt är.
 
Ser vi till det grundläggande i dressyren så är hon en väldigt känslig häst. Hon är extremt känslig för sätet och skänklarna och det är även där hon lyssnar mest. Vilket är det en häst ska göra också. Rätar ryttaren i fråga upp sig och sjunker ner lite i sadeln så tar hon det direkt som en förhållning. Tänker du frammåt lyssnar hon direkt. Håller du om och rider ordentligt med benen trampar hon under sig och böjer på nacken. Väldigt simpel och riktigt fin häst om man kan rida någorlunda bra. 
 
Många ryttare som sitter upp får ofta en enväldigt stark, tung och lite rak Pam eftersom de rider för mycket med handen. Man ser direkt om man rider med handen eller med sätet och skänklarna. VIlket jag tycker är bra för då får ryttaren uppleve ett ridpass när man lär sig koppla bort handen (som bara ska vara med i 10% i din ridning) och tillslut får en jätte fin rund häst.
 
Med detta menar jag inte att hon är stel och tung, utan hon är väldigt flexibel och smidig. 
 
I hoppningen är det lite mera fokus på ridningen före, efter och över hindret. Hon behöver en lugn ryttare som litar på henne. Som kan koppla bort störningar och bara fokusera på nuet. Hon är väldigt pigg men rider man bara som man rider dressyr på henne går allt galant!  Efter hindret måste man dock tänka på att inte ta i tygeln men ändå hålla en bra kontakt samt att vara lätt i sitsen i några språng. 
 
Rider man som på vilken annan häst som helst kan hon hoppa hur högt som helst med ryttaren men rider man desutom i nuet, med bra kontakt och lätt sits så kan hon hoppa hur hög som helst och det ser bra ut.
 
Vad som är väldigt positivt med Pammie är att hon alltid, oavsett vad,försöker göra sitt bästa. Hon försöker alltid vara så duktig hon kan även om hon inte förstår. Iblaned blir hon frustrerad på sig själv och då är det bara ta en 1 minuts paus och sen köra vidare så har problemet löst sig. 
I hoppningen kan jag totalt missa och lägga henne fel men hon löser allting och hoppar lätt över hindrena.
 
En riktig dröm ponny.
 

Kommentarer
Postat av: Anonym

Hej hej, du skrev att hon var en häst som man rider med sättet och bena, jag har en ponny som man typ rider så fast hon har en väldigt speciell mun eller en VÄLDIGT KÄNSLIG mun och därefter är hon väldigt svår hoppad, man kan inte ta i munnen på henne men skit samma, tänkte att våra hästar var lite lika... men du skrev att "Många ryttare som sitter upp får ofta en enväldigt stark, tung och lite rak Pam eftersom de rider för mycket med handen. Man ser direkt om man rider med handen eller med sätet och skänklarna. Vilket jag tycker är bra för då får ryttaren uppleva ett ridpass när man lär sig koppla bort handen (som bara ska vara med i 10% i din ridning) och tillslut får en jätte fin rund häst." tänkte på att du red på ett pelan när du hoppar och visa bilder när du rider dressyr osv, är det för att hon egentligen är stark eller va då?

2013-01-30 @ 21:09:35

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0